Makluman

Mutiara Hadis
Rabu, 17 Julai 2013

Rasulullah s.a.w bersabda :
“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada Allah, dosanya yang telah lalu telah diampuni (oleh Allah)”

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Shahih al-Bukhari, Kitab al-Iman – no: 38)

Rasulullah s.a.w bersabda :
“Demi Dzat yang jiwaku berada dalam genggaman-Nya, bau mulut orang yang berpuasa lebih baik di sisi Allah daripada aroma (haruman) minyak kasturi”

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Shahih al-Bukhari, Kitab al-Shaum – no: 1894)

Pesan Rasulullah S.A.W

Dari Anas RA, ia berkata: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda "Dengki itu boleh memakan kebaikan sebagaimana api memakan kayu bakar.Sedekah itu boleh menghapus dosa sebagaimana air memadam api,solat itu adalah cahayanya orang mukmin dan puasa itu perisai (boleh menjauhkan) dari neraka," [HR Ibnu Majah]

Isteri Solehah

"Sebaik-baik isteri adalah yang jika kamu memandangnya membuatkan hatimu senang, jika kamu perintahkannya dia mentaatiku, dan jika kamu tinggalkannya maka dia akan menjaga untukmu harta dan dirinya." (Hadis riwayat Ibn Jabir)

Berakhlak Baik

Rasulullah saw. Bersabda bermaksud:
“Sebesar-besar kebajikan itu ialah berakhlak dengan akhlak yang baik, dan dosa itu ialah perasaan bimbang dalam jiwa dan engkau tidak suka keadaan itu diketahui oleh orang lain”.

Riwayat Muslim

Sifat Malu

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Sifat malu itu akan menghasilkan kebaikan”.

Riwayat Al-Bukhari dan Muslim

Mentaati Kedua Ibu Bapa

Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”

Riwayat al-Hakim

Hakikat kebijaksanaan

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Orang pintar ialah sesiapa yang memuliakan dirinya serta membuat persediaan untuk kehidupan selepas mati, sementara orang bodoh ialah sesiapa yang membiarkan dirinya mengikut hawa nafsu serta mengharapkan cita-citanya dikabulkan oleh Allah.”

Riwayat at-Tirmidzi

Berbohong Satu Pengkhianatan

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Jika kamu bercakap dengan saudaramu percakapan yang ia mempercayainya, sedangkan kamu membohonginya, sesungguhnya perbuatan ini merupakan pengkhianatan besar.”

(Abu Daud)

 

 

 

More ...

Tinta Siber PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Webmaster Asrama Sekolah   
Khamis, 07 Julai 2011 13:03
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana kini Asrama SMT Melaka telah melangkah setapak lagi ke era teknologi maklumat dengan terbinanya laman web ini.

Salah satu hasrat kami ialah memberi cabaran kepada kita semua untuk menerokai pelbagai teknologi yang sedia ada dengan memperkenalkan laman web asrama ini. Dengan terbinanya laman web ini, sedikit sebanyak kita telah berjaya merealisasikan hasrat tersebut. Saya amat berharap dengan adanya laman web ini akan memudahkan kita untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab kita bagi melahirkan insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Saya juga berharap kepada semua pihak agar dapat memanafaatkan kemudahan ini semaksimum yang mungkin. Sekian, terima Kasih..

Abu Hassan bin Abdul Rashid 05 Syaaban 1432H (7 Julai 2011)


 

LAST_UPDATED2